22 Nisan 2013 Pazartesi

Dünyanın En Güzel Protesto Eylemi

Eylem eylemci hakkında çok şey söyler. Bayrak yakabilir, avazınız çıktığı kadar bağırabilir, mayın döşeyebilir, ağzınızdan salyalar akarken küfürler edebilir, tıka basa yolcuyla dolu bir otobüse molotof kokteyli atabilir ya da ölüm fetvaları havada uçuşurken aslında ne kadar da barışçıl olduğunuza dair kimsenin yutmadığı yeminler edebilirsiniz. Protesto bir haktır ama her protesto bir değildir.

Katıldığım hatırı sayılır eylemler oldu, izlediğim ve duyduğum da. Ama bana dünyanın en güzel protesto eylemi hangisiydi diye sorsaydınız, hiç tereddütsüz İskoçya'da teklifsiz beliren gizemli kağıttan heykeller (ing) derdim. Hemen uyarayım: Çin Seddi'nin Türk ve Moğolların Çin'i işgal etmesini önlemek için inşa edildiğine inanıyorsanız, bu yazı size göre değildir.

Hikayemiz paraya sıkışan İngiliz hükümetinin 2011 yılında ülke çapında 375 kütüphaneyi kademeli olarak kapatacağını açıklamasıyla başlar. Kısa bir süre sonra kağıt ve kitaptan yapılmış esrarengiz bir ağaç Scottish Poetry Library'de (İskoç Şiir Kütüphanesi) kendiliğinden belirir, kütüphanenin gayet şiirsel resmi Twitter hesabına (yapraklarla yaşarız) hitaben düşülen bir notla beraber:

 İsminle başladı ve bir ağaç oldu. Bilmez miyiz sanki kütüphane içindeki kitaplardan fazladır... ve kitap sözcüklerle dolu sayfaların birleşmesinden ibaret değildir... Bu senin için, kütüphaneler, kitaplar, sözcükler ve fikirler için...

siirsel agac poetree
Poetree

Bunu National Library of Scotland (Ulusal Kütüphane), Filmhouse, Scottish Storytelling Centre, Central Lending Library ve Edinburgh Kitap Festivali'nde beliren diğer gizemli origamik varlıklar takip eder.

kitapin olumu

Ulusal Kütüphane'ye hediye edilen Ian Rankin'in Veda Müziği'nden yontulmuş bir gramofon ve tabut...


 Yine bir Rankin romanından yontulmuş, ne kadar zamandır orada durduğu kestirilemeyen ve Scottish Storytelling Centre'da beliren ejderha ve ekindeki not:

Bir varmış, bir yokmuş, evvel zaman içinde, kalbur saman içinde bir kitap varmış. Kitabın içinde bir yuva, yuvanın içinde bir yumurta, yumurtanın içinde bir ejderha, ejderhanın da anlatacağı bir masalı varmış.

kitap sayfalarindan yontulmus tuylerden olusan kanat

Kağıt tüylerden yapılmış el emeği göz nuru kuş kanadı...

muzik dinlerken icki icen iskeletler

Ve favorim: Yandaki pikabın üstündeki plakta İmkansız Ölüler / Ian Rankin / Bazı Sırlar Asla Ölmez yazan, ve bir kitabın üstüne tünemiş, keyifle kafayı çekmekte olan iskeletler.

İşte ülkenin bütün kütüphanelerine yayılan, bazen masanın altında, bir sandalyenin üstünde, kazan dairesi ya da kitap raflarında keşfedilen, adeta kimseler duymadan ışınlanan kitaplardan yontulmuş esrarlı anonim heykellerin öyküsü bu! Ve bana göre dünyanın en güzel protesto eylemi.

2 yorum:

  1. İlginçtir, gelişen olaylar sanki beni sınıyor gibi. Şimdi gel de karar ver: Bu mu, yoksa Gezi Parkı mı daha güzel bir eylemdi? Öyle şeyler yaşandı ki! Polisin acımasız saldırısına direnen insanları gördükten sonra ne diyebilirsiniz? Yüzbinlerce gaz bombasının ortasında direnenler, oynayanlar, şarkı söyleyenler, göbek atanlar, piyano çalanlar... Gerçeküstü!

    YanıtlaSil
  2. Maymunlar Cehennemi!

    YanıtlaSil