25 Ekim 2013 Cuma

Enigma: Elgar ve Dorabella

15 yy'dan 240 sayfalık Voynich Yazması, Girit'te 1908'de keşfedilen Phaistos Diski (ing.), 60 ve 70'lerin Zodyak Katili'nin mesajları (yalnızca biri çözülebilmişti, ing.) ve tabii ki +ORC'nin ünlü tekerlemesi (ing.). Çözülememiş şifreli metinlere Dorabella'yı da ekliyoruz (ing.):

Edward Elgar'ın karısı ve kızıyla yaşadığı ve eserlerinin çoğunu bestelediği Malvern'de rahibin kızı Dora Penny'ye yazdığı ve kriptografi dahilerinin hala çözemediği şifreli not.

Elgar, Enigma Çeşitlemeleri... Aksi hayal kırıklığı olurdu. Sunulan ve genelde kabul görmeyen çözümler içinde en beğendiğim Pelling'inki oldu:

Mesajın Dora'ya yazılmış olması (ileri derecede matematik bilgisi beklemiyoruz), Elgar'ın melek resimleri yapan erken Rönesans dönemi ressamlarından Forli adını verdiği ev... Bence uyuyor.

Unutmamak için +ORC'nin tekerlemesini de buraya alalım:

Gold, with six bars, or with the visor raised (in full face) for royalty
Silver, with five bars, (in full face) for a duke or marquis
Silver, with four bars, with visor raised (in profile) for an earl, viscount or baron
Steel, without bars, and with visor open (in full face) for a knight or a baronet
Steel, with visor closed (in profile) for a squire or a gentleman

Amaç, bilmecenin yardımıyla verilmiş linki (131.92.15.128/+ORC) düzeltip gizli bir web sayfasına  erişmekti.

Toronto Üniversitesi'nden antropoloji profesörü ve The Puzzle Instinct: The Meaning of Puzzles in Human Life kitabının yazarı Marcel Danesi'nin dediği gibi Dorabella şifresi ve benzeri bilmeceleri çözmek felsefe ya da bilimdeki o büyük cevapları bulmaya eşdeğer.


1 yorum:

  1. Meraklıları için not:

    İnternetin en zor bilmecesi (sitenin yöneticisi David Münnich'in iddiası) Notpron hala yayında; +ORC tarzı bilmecelere güzel bir örnek.

    Sitenin bence diğer bir özelliği bir zamanların meritokratik ve eşitlikçi net kültürünü çok iyi yansıtması: kim olduğunuz, dininiz, milliyetiniz, renginiz önemsiz; bildiklerinizle, başarabildiklerinizle ölçülüyorsunuz.

    YanıtlaSil