7 Kasım 2013 Perşembe

Damanhur'a Hoşgeldiniz

Yaklaşık otuz yıl kadar önce İtalyan ezoterik gizemcilerinin yolundan giden bir tarikat, Alpler'in eteklerinde, Torino'dan bir saat uzaklıktaki Valchiusella vadisinde Damanhur Federasyonu'nu kurdu.

damanhur federasyonu
Altıyüz kadar kişinin daimi ikamet ettiği yerleşke gezegenimizdeki en karmaşık ve dinamik uluslararası topluluklardan birine ev sahipliği yapmakta.

yeralti magarasi gunes kapisi
Güneş Kapısı
Yıllar boyunca, bu konuda eğitimleri olmasa da, bir grup seçkin Damanhurlu gizliliği sağlamak adına cemaatteki arkadaşlarına bile haber vermeden, matkabın gürültüsünü bastırmak için açılmış müzik eşliğinde geceleri çalışıp dağları oydu. Açılan bu mağaraları insanlığın yeraltı tapınaklarına (ing.) dönüştürdü: oniksten mozaikler, heykeller, gömülü mermer bölümler, gizli geçitler, değerli metaller, aynalı taşlar ve vitraylar, simyacının laboratuarından çıkmış iksirler ve kutsal duvar resimlerinden oluşmuş, bu dünyaya ait olmayan bir bal peteği. Kimbilir, belki de bu kutsal mimarinin nihai işlevi, Damanhurluların da ima ettiği gibi kozmik enerji devreleri, galaksilerarası bir portal ya da zamanın büküldüğü kurtdelikleri olmaktır.

yeralti tapınagi labirent
Labirent
Biraz da Vatikan'ın dürtmesiyle, 1993'te yerleşkeyi basan İtalyan yetkililer yeraltı tapınaklarına giden gizli geçidi bulamayınca bütün dağı havaya uçurmakla tehdit etmiş. Cemaatin lideri Oberto Airaudi, nam-ı diğer Falco (müritler isimlerini hayvan ve bitkilerden seçiyor) karar vermek için kozmik güçler konseyine danışmış fakat konsey kararsız kalmış. Damanhur kılavuzundan (The Travelers Guide to Damanhur, North Atlantic Press; 2009) öğrendiğimize göre Falco da gizli geçidi göstermiş. Dört yıl süren kavga, tartışma ve hukuki sürecin sonundan mağaraların korunmasına karar verilmiş. 60 avro verip gezmek mümkün.

2 yorum:

  1. Olağanüstü! İnsan bazen düşünmeden edemiyor: inanç olmasaydı sanat olur muydu?

    YanıtlaSil
  2. İnsan spekülasyon yapabildiği sürece sanat olacaktır.

    YanıtlaSil