18 Aralık 2013 Çarşamba

Halkbank Hükümetin Burnundan Fitil Fitil Gelebilir

17 Aralık sabahı başlayan üçlü operasyonun Halkbank ve altın kaçakçılığı ayağı hükümetin burnunu sürteceğe benziyor. AKP telaşla bakan yavrularını kurtarmaya ve kendince cemaatçi polisleri cezalandırmaya çalışırken asıl tehlikeyi gözden kaçırıyor gibi zira ABD'nin finansal istihbarattan sorumlu Hazine Bakan Yardımcısı David S. Cohen apar topar Türkiye'ye geliyor; üstelik Noel'e yalnızca bir hafta kalmışken.

Halk Bankası Türkiye ve İran arasındaki finansal ilişkilerde eskiden beri çok önemli bir yer tutuyor. Geçtiğimiz yıllarda Halk Bankası ile ilgili şikayetler sıkça Amerikan tarafından dile getirilmişti. Geçen Nisan ayında da Amerikan Kongre’sinden 50′ye yakın milletvekili imzalarıyla Halk Bankası doğrudan hedef alınmıştı.

Cohen'in işi terörün finanse edilmesi ve özellikle de ABD mali ambargolarına herkesin uymasını garanti altına almak. Kafanız karıştıysa birleştirelim:

  • Geçen yılki olağanüstü altın performansımız
  • Halkbank
  • Kara para aklama
  • Henüz kod adı bilinmeyen dünkü operasyon

Şimdi, Cohen'in operasyonun hükümetin bile henüz bilmediği bütün ayrıntılarına vakıf olduğunu rahatlıkla varsayabiliriz (ABD, Pensilvania, oturma ve icraat izni). Çoğumuz bilmeyiz, diplomaside en sert görüşmeler astlar arasında geçer, üstlere genellikle protokol kalır. Bakan Yard Cohen'in en hafif deyişle burun sürtmekle yetinmeyip kafa kol kıracağını şimdiden öngörmek mümkün ve muhatabına iki seçenek sunacaktır:

  1. Ya bundan sonra dediklerimi harfi harfine yaparsın,
  2. Ya da o pek övündüğün kamu bankacılığının incisi Halkbank'ın yerinde yeller eser.

İşte bunun için geliyor Cohen, iki fatura verecek; birinde kırk katır, diğerinde kırk satır yazıyor olacak. Yönetişimde çığır açan iktidara da bunlardan birini seçmek kalacak.

E bu işler Kapalıçarşı'da halı satmaya benzemez. Geçmiş olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder