17 Ekim 2013 Perşembe

Özel Mezarlıklar Üzerine

Başımıza taş yağmasına az kaldı! Yaklaşık onbir yıldan beri ülkeyi kendi çapında idare eden gerici ve baskıcı AKP iktidarıyla ilk defa aynı fikirdeyim: Mezarlıklar özelleştirilmeli ve ticari şirketler yoluyla gelişmelidir.

Tarih boyunca filozoflar çeşitli konular hakkında fikirlerini yazı ve kitapları yoluyla bizimle paylaşmışlar; örneğin Kant insan aklı, Russel tembellik, Foucault cinsellik üzerine yazmış. Bana da mezarlıklar düştü (Discourse on Cemeteries, Ars Ivci; Arctic University Press, 2013). Kader! Filozof olmadığıma göre, sanırım bu katlanılabilir bir durum.

Bilindiği gibi mezarlıklar, özellikle büyük şehirlerimizde mevcut yeşil alan stoklarımızın ciddi bölümünü oluşturmakta. Park alanlarını yağmalamış olduğumuz için, haftasonu pikniğe çıkılacak, sabahları hafif yollu koşulacak, yoga yapılacak ya da  sevgilinizle oynaşacak yer sıkıntısı had safhada. Çare? Gelin Hong Kong'a bir gözatalım.

Resimde gördüğünüz bina Kowloon'daki sıradan konteyner ve yük işleme tesislerinden biri. Fotoğrafa tıklayıp büyüttüğünüzde rahatça görüleceği gibi dokuzuncu, onuncu katlarda kamyonlar ve tırlar fink atıyor. Çok katlı bir ambar-konduyu izliyorsunuz. Mezarlığın antrepodan ya da otoparktan ne farkı var? Gözünüzün önüne getirin bir, krematoryum misali, tıpkı Tokyo'daki günübirlik otellerde olduğu gibi üst üste istiflenmiş duvara gömülü mezarlar. Hayal gücünüz yetmedi mi? Peki:

İşte size süper verimli, ölçeklenebilir bir mezarlık prototipi. Duruma göre 10, 20, 30 hatta 50 katlı bile inşa edilebilir. Şirketler mezarlık işletme ruhsatı alabilmek için mevcut mezarlıklardaki ölüleri ücretsiz kendi binalarına transfer eder ve mezarlıklar yeşil alan olarak bize kalır. Win/win durumu yani.

Avantajlar bununla da sınırlı değil. Sözgelimi bankalardan tıpkı mortgage gibi uzun vadeli mezarlık kredisi alabilirsiniz (Zincirlikuyu'da 2 metrekare yer 10 günlük lüks tatil gezisinden bile pahalı, tabii bulursanız). İsteyen kameralı mezar odalarını tercih edebilir ve böylece sevdiklerinin tünelin ucundaki ışığın öbür yanındaki gelişimini takip edebilir ya da internetten yayınlar. Ücreti mukabil takılabilen surround müzik sistemi, kabinlerde merhumun zevkine göre bir müzik seçkisi sunar. Seçenekler sonsuz.

İşte bu yüzden, sırf bu yüzden AK Parti'nin (dikkat) özel mezarlık tasarısını destekliyorum. Durmak yok, yolda devam; yol bitse bile!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder