24 Şubat 2015 Salı

Yine Yar Yakacak Mektubun Ucunu

akilli telefon SIM karti
Bildiğiniz gibi, tiran (Fuat Avni'nin kulakları çınlasın) benim özelime girmişler, telefonlarımı dinlemişler diye zır zır ağladıktan sonra Tübitak'tan bazı çalışanların (özellikle kriptoloji yani şifreleme bölümünde) işine sonverildiği haberleri duyulmuştu.

Şimdi Edward Snowden sayesinde öğreniyoruz ki aralarında Telstra, Vodafone ve Optus gibi şirketlerin de bulunduğu dünya genelinde 450 farklı taşıyıcıya SIM kartlarını tedarik eden Hollanda menşeli Gemalta firmasına sızan (ing.) NSA ve GCHQ, şifre anahtarlarını ele geçirerek bütün yazılı ve sözlü iletişimi yaklaşık 2011'den beri dinleyebiliyormuş. Gemalto'nun ürettiği SIM kartların sayısının 2 milyarın biraz üzerinde olduğu düşünülürse, durum vahim ötesi hale geliyor ve akıllı telefon kullanmak, hele bir de işiniz gizlilik gerektiriyorsa pek de akıllıca olmuyor. Despot Tübitakçıları boşuna mı kovdu dersiniz?

Sonuçta bu iş romantiklere yarayacak gibi. Hep beraber eski usulde, bir kalem kullanarak mektuplar yazacağız ve kağıdı katlayıp içine koyduktan sonra zarfı kapatmak için yapışkanlı kısmını yalayacağız ve postaya vereceğiz. Alıcılar da heyecan ve özlemle postacı denen o güzel insanın kapılarında belirmesini bekleyecek. Kavuşmak isteyen sevgililer mektubun ucunu yakacak, kimileri kağıda hafiften parfüm sıkacak. Ama LOL, tşk, ABV, AMK gibi kısaltmalar gidecek mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder