16 Kasım 2013 Cumartesi

Gavateli'nde Bir Garip Gavat

heinlein, yaban diyarindaki yabanci gavat
Yirmibirinci yüzyıl, Samanyolu Galaksisi, Güneş Sistemi, sakinlerinin Dünya ismiyle andığı üçüncü gezegen.  Herşey vatandaşlarının kimliğini, değerlerini ve ahlâkını terk ederek delirmesine yol açacak bir salgına maruz kalan bir ülkede başladı: Gavateli.

Bir elin parmakları kadar olan gavat sayısı mitoz bölünerek her 28 günde ikiye katlandı. Ters zombi de denilen gavatlar ölen sağlardı. İşbölümü anlayışları tıpkı arı kolonisi gibiydi:

  • İşaretçiler
  • Haydutlar
  • Sopalılar
  • Denetçiler
 İşaretçilerin işi basitti: devlet ve din düşmanlarının evlerini işaretlemek ve varsa kimliklerine bu durumu kaydetmek, yoksa kollarına kişinin kâfir olduğunu gösteren pazubentler takmak. Bu bilgileri gizli veri bankalarına yükledikleri de rivayet edilir.

Haydutlar üniformalıydı. Nerde bir başkaldırı olsa, nerede salgın yayılmakta güçlük çekerse o bölgelere sevk edilirlerdi. Eğitim ve donanımları tamdı.

Sopalılar gölge güç diye de anılırdı. Haydutların ve yargının baş edemediklerini haklamak onların göreviydi. Genelde ara sokaklarda saldırırlar ve alamet-i farikaları olan orta boyda sopa ve ender de olsa pala taşırlardı.

Büyük İtalyan düşünürü Mussolini'ye atfen ak gömlekliler olarak da bilinen denetçiler istihbarat ve ihbar işlerinden sorumluydu. Genel Etek Kararnamesi'ne aykırı etek giyenleri, saç teli olanları, şile bezi giyenleri, gizlice kuru fasulye pişirenleri ve yüce Gavator'un Cinsiyetlerarası Uyum Tebliği'ne aykırı ikâmet edenleri haydutlara sufle ederlerdi.

İşte böyle bir ortama iniş yaptırır Robert A. Heinlein Yabancı'sının uzay gemisini. Yabancı durumu süzmek için gavat kılığına girer geçici bir süre. Ve sonra... Sonrasını kitapta okuyun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder